Śruta rzepakowa poekstrakcyjna- materiał paszowy
Produkt uboczny uzyskiwany w procesie tłoczenia oleju z nasion rzepaku.

Ze względu na wysoką zawartość białka, śruta rzepakowastanowi w pełni wartościowy komponent paszowy w żywieniu zwierząt gospodarskich.

Produkt stosowany głównie w żywieniu przeżuwaczy, trzody chlewnej oraz drobiu.

Analiza jakościowa średnia przykładowa:
zawartość białko i tłuszcz łącznie  min. 34,5%
wilgotność                       Max. 12,5%

 

Śruta sojowa HIPRO –materiał paszowy

Produkt uboczny ekstrakcji oleju z nasion soi modyfikowanej genetycznie

Analiza jakościowa średnia przykładowa:

zawartość białka min 46%

włókno max 4%

wilgotność max13%

 
 

Śruta kukurydziana-materiał paszowy

Analiza jakościowa srednia przykładowa:
Białka surowe – 10,4 %
Tłuszcz surowy – 8,30 %
Sucha masa – 88,0 %
Popiół ogólny – 2,60  Włókno surowe – 5,3 %

 

DDGS  Kukurydziany -materiał paszowy

Analiza jakościowa srednia przykładowa:
surowiec kukurydza 100%
sucha masa pow. 90%
białko ogólne min. 24,5%
energia brutto 21,5MJ/kg
popiół surowy – pow. 2,2%

Białko w DDGS posiada charakterystykę oraz profil aminokwasowy zbliżony do białka drożdży.DDGS stanowi alternatywny surowiec paszowy w stosunku do śruty rzepakowej, makuchu rzepakowego, młóta suszonego, w pewnym stopniu może zastępować również śrutę sojowa w dawce pokarmowej.

MELFEED-palletopojemnik 1300kg

MELFEED jest to płynna, wysokoenergetyczna pasza oparta na melasie i zawierająca sacharozę, 
białko, wysoko przyswajalne cukry proste i glicerynę. 
MElfeed stanowi wspaniałe uzupełnienie przy żywieniu opartym na składnikach skrobiowych i surowcach 
z wysoką zawartością włókna takich jak sianokiszonka, kiszonka z kukurydzy czy zboże. 
Składniki analityczne:

Cukry łącznie (w przeliczeniu na sacharozę)                  min 38%

Białko ogólne                                                                      min 8%

Wilgotność                                                                          max 40%

Włókno surowe                    (% Suchej Masy)                  0

Oleje i tłuszcz surowy          (% Suchej Masy)                  max 1%

Popiół surowy                      (% Suchej Masy)                  10%

Sód                                        (% Suchej Masy)                  0,5%

Magnez                                 (% Suchej Masy)                  0,12%

Dawkowanie dla:
 

-bydła mlecznego :                                                             0,5-3      litrów/sztukę na dzień 

-dla opasów                                                                         1-2         litrów/sztukę na dzień

-trzody chlewnej o wadze 70-150kg                                               do 5%    dawki pokarmowej

-koni                                                                                     0,5-2      litry/sztukę na dzień

Drożdze paszowe min 46%

Udział drożdży w mieszankach dla zwierząt wynosi od 2 do 5%.
 Zastosowanie drożdży w żywieniu zwierząt reguluje skład mikroflory przewodu pokarmowego,
 co może zapobiegać występowaniu biegunek, powodowanych np. obecnością E.coli. 
Strawność węglowodanów drożdży jest zmienna i waha się od 45 do 90%. Są one szczególnie 
polecane dla zwierząt młodych, ponieważ zwiększają apetyt, działają wzmacniająco i korzystnie wpływają 
na perystaltykę jelit. Zawartość białka jest szczególnie cenna z uwagi na dużą ilość lizyny. 
Wartość energetyczna drożdży waha się od 11,5 do 13,6 MJ EM/kg dla trzody chlewnej i 10,3-11,7 MJ/kg 
dla drobiu. Jest to produkt bogaty we wszystkie witaminy z grupy B, A, D i E, 
makroelementy (K, Na, P, Ca) oraz mikroelementy (Cu, Mn, Zn, Fe, Se).

 

KWAŚNY WĘGLAN SODU

substancja stabilizująca pH żwacza

 


Pozostałe newsy

Mogilno

Przemysłowa 7a
88-300 Mogilno
tel: +48 (52) 354 85 57
fax: +48 (52) 552 37 41
e-mail: sekretariat@chp-pasze.pl