Tofi – to pasza wytwarzana z krajowych surowców otrzymywanych w procesie przerobu buraków cukrowych.

W celu pokrycia zwiększonego zapotrzebowania na energię „najprostszym”
sposobem jest zwiększenie udziałupaszy treściwej w dawce. Niestety, zbyt duże dawki tych pasz, zwłaszcza skarmiane nieumiejętnie, powodują nadmierne obniżenie pH płynu żwacza, co negatywnie wpływa na tempo namnażania się bakterii celulolitycznych, których aktywność decyduje o trawieniu włókna, a przez to o pobraniu paszy. Skutkiem najbardziej groźnym są subkliniczne lub kliniczne postacie kwasicy żwacza.
Każde obniżenie pH płynu żwacza powoduje zmniejszenie pobrania paszy, co pogarsza, zamiast poprawiać bilans energii.  Obniżenie pH płynu żwacza wynika przede wszystkim z nadmiernej i szybkiej fermentacji węglowodanów niestrukturalnych (skrobi) znajdujących się w paszach zbożowych. Z tego względu poszukuje się innych, alternatywnych źródeł energii, których wpływ na środowisko żwacza byłby mniej drastyczny.
 
Zalety stosowania
•    Źródło stabilnej energii w dawce pokarmowej
•    Pozwalają na urozmaicenie dawki pokarmowej
•    Znakomite w żywieniu letnim i gdy kiszonka z traw przewiędniętych jest paszą podstawową
•    Mniej kwasicogenne niż pasze zbożowe
•    Pomagają poprawić status energetyczny krów w szczycie laktacji
Lepsze od tradycyjnych wysłodek
•     łatwiejsze i tańsze w transporcie
•     prostsze i wygodniejsze w zadawaniu
•     łatwiejsze i tańsze w magazynowaniu
•     mniejsze straty przechowywania
•     o wiele stabilniejszy skład chemiczny i wartość pokarmowa 
 

Pozostałe newsy

Mogilno

Przemysłowa 7a
88-300 Mogilno
tel: +48 (52) 354 85 57
fax: +48 (52) 552 37 41
e-mail: sekretariat@chp-pasze.pl