Śruta rzepakowa poekstrakcyjna- materiał paszowy
Produkt uboczny uzyskiwany w procesie tłoczenia oleju z nasion rzepaku.
Ze względu na wysoką zawartość białka, śruta rzepakowastanowi w pełni wartościowy komponent paszowy w żywieniu zwierząt gospodarskich.
Produkt stosowany głównie w żywieniu przeżuwaczy, trzody chlewnej oraz drobiu.
Analiza jakościowa średnia przykładowa:
zawartość białko i tłuszcz łącznie min. 34,5%
wilgotność Max. 12,5%
Śruta sojowa HIPRO –materiał paszowy
Produkt uboczny ekstrakcji oleju z nasion soi modyfikowanej genetycznie
Analiza jakościowa średnia przykładowa:
zawartość białka min 46%
włókno max 4%
wilgotność max13%
Śruta kukurydziana-materiał paszowy
Analiza jakościowa srednia przykładowa:
Białka surowe – 10,4 %
Tłuszcz surowy – 8,30 %
Sucha masa – 88,0 %
Popiół ogólny – 2,60 Włókno surowe – 5,3 %
DDGS Kukurydziany -materiał paszowy
Analiza jakościowa srednia przykładowa:
surowiec kukurydza 100%
sucha masa pow. 90%
białko ogólne min. 24,5%
energia brutto 21,5MJ/kg
popiół surowy – pow. 2,2%
Białko w DDGS posiada charakterystykę oraz profil aminokwasowy zbliżony do białka drożdży.DDGS stanowi alternatywny surowiec paszowy w stosunku do śruty rzepakowej, makuchu rzepakowego, młóta suszonego, w pewnym stopniu może zastępować również śrutę sojowa w dawce pokarmowej.
MELFEED-palletopojemnik 1300kg
MELFEED jest to płynna, wysokoenergetyczna pasza oparta na melasie i zawierająca sacharozę,
białko, wysoko przyswajalne cukry proste i glicerynę.
MElfeed stanowi wspaniałe uzupełnienie przy żywieniu opartym na składnikach skrobiowych i surowcach
z wysoką zawartością włókna takich jak sianokiszonka, kiszonka z kukurydzy czy zboże.
Składniki analityczne:
Cukry łącznie (w przeliczeniu na sacharozę) min 38%
Białko ogólne min 8%
Wilgotność max 40%
Włókno surowe (% Suchej Masy) 0
Oleje i tłuszcz surowy (% Suchej Masy) max 1%
Popiół surowy (% Suchej Masy) 10%
Sód (% Suchej Masy) 0,5%
Magnez (% Suchej Masy) 0,12%
Dawkowanie dla:
-bydła mlecznego : 0,5-3 litrów/sztukę na dzień
-dla opasów 1-2 litrów/sztukę na dzień
-trzody chlewnej o wadze 70-150kg do 5% dawki pokarmowej
-koni 0,5-2 litry/sztukę na dzień
Drożdze paszowe min 46%
Udział drożdży w mieszankach dla zwierząt wynosi od 2 do 5%.
Zastosowanie drożdży w żywieniu zwierząt reguluje skład mikroflory przewodu pokarmowego,
co może zapobiegać występowaniu biegunek, powodowanych np. obecnością E.coli.
Strawność węglowodanów drożdży jest zmienna i waha się od 45 do 90%. Są one szczególnie
polecane dla zwierząt młodych, ponieważ zwiększają apetyt, działają wzmacniająco i korzystnie wpływają
na perystaltykę jelit. Zawartość białka jest szczególnie cenna z uwagi na dużą ilość lizyny.
Wartość energetyczna drożdży waha się od 11,5 do 13,6 MJ EM/kg dla trzody chlewnej i 10,3-11,7 MJ/kg
dla drobiu. Jest to produkt bogaty we wszystkie witaminy z grupy B, A, D i E,
makroelementy (K, Na, P, Ca) oraz mikroelementy (Cu, Mn, Zn, Fe, Se).
KWAŚNY WĘGLAN SODU
substancja stabilizująca pH żwacza